Wij gaan in vakantie van 13/07 tot 22/07 - kortingscode tijdens ons verlof - VERLOF10

Wij gaan in vakantie van 13/07 tot 22/07 - kortingscode tijdens ons verlof - VERLOF10

Gratis afhalen in Brugge - Aalter of tijdens speelsessie

Wij gaan in vakantie van 13/07 tot 22/07 - kortingscode tijdens ons verlof - VERLOF10

Wij gaan in vakantie van 13/07 tot 22/07 - kortingscode tijdens ons verlof - VERLOF10

logo

Wat is sensorisch spelen?

Bij sensorisch spelen staat het prikkelen van al de zintuigen (horen, zien, voelen, ruiken, proeven) centraal. Dit doen we door als basis verschillende materialen en texturen aan te bieden ter ontdekking.


Je vraagt je waarschijnlijk af waarom is dit dan zo belangrijk? Onderzoek toont aan dat het koppelen van deze zintuigelijke ervaringen extra zenuwverbindingen aanmaakt in de hersenen van je kleintje. Kortom je helpt je kind om ervaringen die het uit de wereld rondom zich opdoet beter te begrijpen. Deze ervaringen bouwen als het ware bruggetjes voor zijn latere leven. Denk bijvoorbeeld aan het leren lezen, schrijven, probleemoplossend denken, verwerken van prikkels …


Motorische vaardigheden

Spelen met sensorische materialen zorgt spontaan voor het oefenen van motorische vaardigheden zoals: gieten, zeven, boetseren, grijpen met een pincet … Door het beoefenen van deze vaardigheden worden ook de spieren van de handen getraind. Dit kan dan weer van pas komen bij het leren schrijven, kleuren ...

Zowel thuis als op school nodigt het uit om ook educatief mee aan de slag te gaan. Denk maar aan het vormen van woorden, sorteren van kleuren, herkennen van insecten …

Tal van voorbeelden en tips kunnen jullie vinden op onze sociale media.

Zelfvertrouwen en zelfstandigheid

Bij sensorisch spelen is het ontdekken het doel op zich. Zowel het ontdekken van materialen, maar ook het gebruik van je fantasie staat centraal. Zo is er geen handleiding hoe er precies met het speelgoed moet gespeeld worden of wat je juist moet doen. Doordat je kleintje zelf het voortouw neemt en bepaalt wat er gebeurt in het spel, stimuleert dit ook het zelfvertrouwen en de zelfstandigheid.

Emotieregulatie

Sensorisch spel wordt vaak ook gebruikt bij kinderen met autisme, ADHD, hoogsensitiviteit alsook bij senioren. Uit onderzoek blijkt dat het ook ontprikkelend werkt. Denk maar aan jezelf als volwassene. Als jij even wil ontprikkelen of ontladen zoek je misschien wel het strand of het bos op om een wandeling te maken. Door het contact van het zand aan je voeten, de geur en de geluiden van het bos, worden jouw zintuigen onbewust terug naar de basis gebracht. Hierdoor ervaar je opnieuw rust in je hoofd en lichaam.

Open ended

Volwassenen zijn vaak al heel wat van hun kinderlijke fantasie verloren omdat ze precies weten waarvoor alles dient en wat ze ermee moeten doen. Doordat sensorisch spel open ended* is, ontdekt je kind tal van nieuwe dingen en mogelijkheden. Door deze ervaringen en ontdekkingen leert je kind probleemoplossend denken.


Door sensorisch spel ontdekken de kinderen heel wat nieuwe dingen zelf. Ervaringen die ze zelf opdoen, zijn veel krachtiger en blijven hen veel meer bij. Zoals wel vaker wordt gezegd: 'Je kan het maar leren door te doen.'


*Een spel waarbij vooraf geen doel vooropgesteld wordt.

Verbindend spelen

Het aanbieden van sensorische boxen en materialen kan ook erg verbindend werken. Via zintuigelijk spel creëer je een basis om samen met je kind op een andere manier te leren spelen. Zo verkennen jullie samen misschien nieuwe interesses en kan jouw woordelijke of motorische hulp een enorme boost geven aan het spel van je kleine ‘ravotter’. Want wat is er mooier dan wat qualitytime met je kleintje op een totaal nieuwe manier?


Het verbindend spelen kan ook een extra duwtje geven aan hun socio-emotionele ontwikkeling. Tijdens sensorisch spel kunnen kinderen samen op ontdekking gaan. Het kan heel interessant worden als jonge kinderen vaardigheden van oudere kinderen in hun samenspel gaan kopiëren.

Share by: